Rawfoodshop Valnötter EKO 500 g
Valnötter innehåller ca. 60% fleromättat fett. Det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3. Nötter innehåller vanligtvis mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Fettsammansättningen och omega-3 anses vara bra för hjärtat liksom enkelomättat fett. Valnötter innehåller också växtsteroler som konkurrerar med kolesterol i tarmen och sänker upptaget. Förutom nyttigt fett och växtsteroler innehåller valnötter antioxidanter och aminosyran arginin. Både antioxidanter och arginin är bra för blodkärlsväggarna och hjälper till att hålla dem mjuka. Under en studie fick en grupp äta mycket valnötter och de fick nästan 20% av energin från valnötter. Under perioden minskade det totala kolesterolvärdet därför att andelen dåligt kolesterol minskade. Dessutom blev försökspersonernas blodkärl friskare under perioden. Liksom andra nötter och frön rika på olja innehåller valnötter ganska mycket E-vitamin. Flera B-vitaminer, t.ex. tiamin och B6-vitamin, finns också i goda nivåer. I valnötter finns dessutom kalcium, järn, magnesium, zink och selen. Nivåerna varierar givetvis utifrån växtförhållandena. Valnötter är välsmakande och goda att äta som de är eller i en sallad. De går också att använda i olika bakverk. Raw Food Tacos: Blötlagda och hackade valnötter blandat med tacokrydda är ett otroligt gott raw food alternativ till färs i tacos.